Sömmerskorna bakom hockeytröjornaI dag på Zickermans har jag intervjuat Emelie Kampmann, en av tio sömmerskor som sytt hockeytröjorna till de spelare som spelat i Sverige nu under VM. I ett omklädningsrum (!) på Hovet satt tio sömmerskor och visste det hela sportjournalistkåren var ute efter: laguppställningarna till VM. Riktigt coolt.

Om ni vill läsa finns den här.
Publicerad 20.05.2012 kl. 13:18

Glad Påsk!Och förresten, Glad Påsk önskar jag er allihopa!De snygga äggen är gjorda av Jessica på How About Orange och hur
hon har gjort berättar hon
här!
Publicerad 07.04.2012 kl. 20:03

Gratis skolplanscher tror jag
Se här vad jag hittade på botanicus.org. Botaniska planscher,
fria att använda och gratis att ladda ner. Botanicus är en
webbaserad encyklopedi med digitalt samlad information om
botanik från Missouri Botanical Garden Library. Digitaliserandet
har pågått sedan 1995, så det är ett tag. Enligt den här bloggen
och av de villkor jag hittar på Botanicus hemsida verkar det helt
enkelt vara fritt att använda bilderna i icke-kommersiellt syfte.
Bilden ovan kommer från en bok med det storslagna namnet
Atlas Colorié des plantes médicinales indigènes.

Så här blev det när jag skrev ut en och satte upp på väggen.
Jag har skrivit ut i A4-format, det blev skarpt som attan.


Publicerad 07.04.2012 kl. 19:50

Anders Borg inför loppisskatt på 22 procentNyheter från Femtiotalsjakten:
"
Ja, ni har väl läst det på dagens DN Debatt redan. Finansminister Anders Borgs beslut att införa en loppisskatt, från den 1 juli i år. "En svart sektor som alltför länge romantiserats", skriver han och menar att loppisar inte ska ses som ett folknöje utan som en "skadlig hämsko på annan konsumtion". Det vill säga: Loppistrenden gör att vi handlar för litet nyproducerade saker, och då skapas färre jobb."

Innan ni liksom jag sätter i halsen och måste dunka er själva i ryggen för att överleva vill jag bara berätta att det här var dagens bästa - och mest avancerade! - aprilskämt. Eli - som jag har jobbat med på tidningen Metro, men då visste jag då rakt inte att hon hade en 50-talsblogg - visade sig dessutom vara ett riktigt första aprilskämts-proffs. Här och här finns två tidigare aprilskämt från Femtiotalsjakten. Jösses, vad jag hade gått på dem om jag inte hade vetat.


PS Bilden - visst är den fin? - hittade jag här. Fotograf är Per Myrehed.
Publicerad 01.04.2012 kl. 17:39

Pinterest - en fortsättning

 Diskussionen om Pinterest fortsätter. Annika har skrivit ett klargörande och insatt inlägg i ämnet här.
Publicerad 31.03.2012 kl. 01:18

KlarastKlara Persson är en av mina favoriter. Särskilt denna illustration. <3
Publicerad 29.03.2012 kl. 16:48

Utnämning till en med rosa hår och rabattJag har förresten glömt bort att berätta att alldeles bästa fröken Sundh (ovan!) nyligen utnämnde lilla mig till Dagens bästa våruppror här! Eller lilla och lilla... fröken Sundh la ju in en bild på mig som var i nästan affischstorlek, men ändå.

Tusen tack Emma! Och må våren fortsätta att komma med stormsteg så det snart bara vimlar av knoppar och blomsterdoft utanför fönstret.
Publicerad 28.03.2012 kl. 14:00

Hemlängtan
Vi har stambyte just nu, och jag har blivit smärtsamt medveten om hur viktigt det är för mig att vara hemma, att mitt hem är som vanligt, att känna mig hemma i mitt eget hem. Nu är det bara 18 dagar kvar tills det blir så igen. Under tiden läser jag min nya favoritblogg. Den är som en enda lång skrift av uppmuntrande poesi.

På bilden ser ni en molnvägg vi målat i vårt kök, som de tyvärr har förstört vid stambytet (åh...). Den matchar lampan...

Publicerad 28.03.2012 kl. 11:46

Vad är Pinterest?
Jag har fått lite frågor sedan förra inlägget: om vad Pinterest är, hur det används och varför. Jag skulle säga att Pinterest är som en slags virtuell anslagstavla, med betoning på bilder. Så här funkar det:

Att gå med: Registrera dig på www.pinterest.com. Eventuellt kan du behöva en inbjudan, jag skrev in mitt namn och fick en inbjudan på mejlen av Pinterest några dagar senare. Annars ber du någon (till exempel mig) som redan har ett Pinterest-konto att bjuda in dig. Jag vet inte om det finns någon begränsning för hur många man kan bjuda in, men det märker vi väl.

Att komma igång: Här finns en jättebra komma igång-sida, läs den om hur du skapar boards och installerar pin-it-knappen. Skapa dina boards, det vill säga "anslagstavlor" och namnge dem med de kategorier du vill ha. Det kan vara allt från "Mitt drömhem", "Ekonomisk statistik" till "Konsthistoriens viktigaste målningar" etc - du bestämmer. I USA handlar de vanligaste kategorierna om hantverk, gåvor, hobby/fritid, inredning och modeskapare/samlingar (källa). Installera pin-it-knappen. Att pinna betyder helt enkelt att nåla upp en bild du hittar på en hemsida på just den anslagstavla där du tycker den passar.

Genom att kategorisera dina anslagstavlor kan andra hitta dig, och du kan också följa andras Pinterest: antingen följer du alla anslagstavlor ("Follow all", på personens förstasida) eller så går du in på en särskild kategori och klickar i att du vill följa bara den. Jag är till exempel väldigt intresserad av textil, och följer en hel del underkategorier med "vävning", "textiles" och "knitting" - även om jag inte följer alla kategorier hos de personerna. Om du ser bilder du gillar på andras Pinterest kan du Repinna dem till dina egna anslagstavlor.

Det fiffiga
: Ja, det fiffiga med Pinterest är inte bara att du kan organisera dina bilder och komma ihåg dem, utan att ursprungskällan alltid får kredd (om allt fungerar som det ska). Hur många gånger en bild än pinnas, så finns länken till ursprungskällan kvar.

Viktigt att komma ihåg: När du ser en bild på en hemsida är det nu bara att pinna den till någon av dina anslagstavlor. Tänk på att alltid försöka pinna från ursprungskällan (tyvärr ibland jättesvårt/nästan omöjligt att hitta om någon pinnat från tumblr till exempel). Om det är en bild i ett blogginlägg du pinnar, så klicka på blogginläggets rubrik och pinna därifrån - då kommer den som letar direkt till blogginlägget, istället för till bloggens startsida, där ju bilderna ändras och försvinner in i arkivet.

Så till det kontextuella: Är Pinterest bara bra eller är det, som SVD skriver, egentligen ett enda stort upphovsrättsbrott? Många får ökad trafik på sina bloggar via Pinterest men många känner också att upphovsrätten till bilderna riskerar att urvattnas - här läste jag att Flickr nyligen lagt till en funktion för att stoppa spridning till Pinterest om inte användaren vill det. En kritik som kommit på senare tid är att fler företag - på gott och ont - använder sajten, och att det finns en risk att det blir en sajt för produktspridning från företag. Det mest problematiska - och snåriga - tycker jag är att du som användare står som ansvarig för de bilder du sprider, och därmed även om någon bedömer det vara upphovsrättsbrott. Här kan man läsa mer om det.
Om du vill läsa ännu mer om Pinterest finns en bra och mer ingående guide här.

Hur som helst är nog Pinterest något man på ett eller annat sätt kommer att behöva förhålla sig till: Unika besökare på Pinterest.com ökade med 429 procent från september till december 2011, och har i dag nära 11 miljoner användare dagen över.

Hoppas det klargjorde något för er som frågat! <3
Publicerad 28.03.2012 kl. 11:22

Sanna Q goes Pinterest


Pinterest är något av det roligaste som hänt hittills 2012. Ja, det fanns ju tidigare än så, men det var först vid nyår jag hittade det (var det så för er när ni var små också, att tiden liksom började när man själv gjorde något?). Äntligen ett sätt att spara sina bilder, samla inspiration på ett organiserat vis - och jösses, vilken kokande kittel av generositet! Så många som delar med sig av tips, vackra bilder och idéer.

Nu vill jag bara höra med er som bloggar: vad tycker ni om att få era bilder pinnade på Pinterest? Är det roligt att få sin bild pinnad och spridd? Eller känns det som att bilden är bortom kontroll?

Det är ju ett väldigt smart system Pinterest har utarbetat, med "pin it"-knappen, det ska de verkligen ha beröm för. Men ganska ofta när jag följer en bild hittar jag ändå inte källan - vilket jag tror snarare beror på oss som pinnar än Pinterest. Till exempel kan en bild vara pinnad bara från en bloggadress (och inte från det exakta inlägget), vilket gör att den är svår att hitta en tid senare. Det är då också ofta svårt att veta om bilden verkligen kommer ursprungligen från bloggen som hänvisas till, eller om den bara varit med i ett inlägg. Det tog ett tag för mig att fatta, så i början gjorde jag fel. Så mina tips hittills som nypinterestare: se till att pinna från ursprungsbloggen/sidan och pinna det rätta inlägget och inte bara bloggadressen, så ger man kredd till den som kreddas bör!

Och så klart! Bilderna ovanifrån är från Sanna Q:s nystartade Pinterest. Alla utom de två första är det bara att klicka på direkt i bloggen annars också.

Finns ni på Pinterest, och om så, vad heter ni?
Publicerad 22.03.2012 kl. 18:42

Om inte våren kommer till mig så får jag komma till vårenEmma tröttnade på att vara paketerad i bylsiga vinterkläder och startade ett välbehövligt våruppror. Jag är som alltid lite sen i starten, men här kommer dagens våriga outfit från min sida. Ack, vad jag längtar efter att slänga långkalsongerna dit pepparn växer för i år.

Eftersom vi har stambyte och alla mina vårkläder är ordentligt inhöljda i blå plast, fick jag ta mitt, eh, nattlinne som vårklänning. Som ni ser är även strykbrädan inplastad och oåtkomlig...  Då jag dessutom var väldigt förkyld, var jag tvungen att stirra in i väggen, eftersom en snorig näsa inte alls ser särskilt vårig ut.

Men härligt var det! Heja Vårupproret!
Publicerad 20.03.2012 kl. 01:23

Stambyte

Vissa dagar är ju värre än andra.

Imorse klockan 8.00 fick vi nycklarna till lägenheten vi ska bo i från och till de kommande två månaderna eftersom det ska göras stambyte i vårt hus. Cirka 8.08 gick vi in i denna nya lägenhet, och upptäckte Slitz-tidningar i hallen, smulor på golvet och någon annans bajs i toaletten.

Jag besparar er denna dags röra, men vill bara säga att vi naturligtvis inte ville vara där förrän det var städat och är därför hemma igen – men utan möbler och taklampor eftersom de redan är flyttade. Vi har inför natten gjort en provisorisk säng av:

2 trasmattor
1 ryamatta
1 överkast
1 bäddmadrass
1 täcke
Jag försöker intensivt låtsas som att det är lika tjusigt som hos Mokkasin:

Publicerad 20.02.2012 kl. 20:03

Om mig
Tänkte nu skriva lite om mig själv, men är fortfarande lite rädd för det själsliga primalskriket (se nedan) och nöjer mig med att säga 1) att ni så länge får titta i den lilla rutan till höger under hon med det rosa håret. Och 2) att jag ibland skriver för Zickermans, till exempel igår, då jag visade hur man kan göra sina egna pom-poms. Ack, detta beroendeframkallande handarbete!


Foto: Sanna Q
Publicerad 19.02.2012 kl. 16:54

Bortom det medvetna

Angående bilden i det förra inlägget: Kom på en grej. Det kan hända att man inte har någon sorts vitt bomullslinne på sig precis just när man kommer ut, men jag vet inte.


Och så döpte jag inlägget till Primalskrik. Var tvungen att googla "primalskrik" för när jag tänkte efter var jag faktiskt inte helt säker på vad det betydde. Det enda stället jag hittade som hade en förklaring var 118100, en svensk tjänst dit man kan skicka vilka frågor man vill och få mer eller mindre pålitliga svar. Där står: "Primalskrik kallas det första skriket som barnet får ur sig vid förlossningen. Det kan även vara ett skrik som kommer långt inifrån själen, bortom det medvetna."

Jag blev lite rädd.
Publicerad 19.02.2012 kl. 16:47

PrimalskrikHjälp. Att skriva det första inlägget! Känns lite som att ingenting annat någonsin varit och nu är man född och jisses, det är lika bra att skrika tills man blir blå och se om någon kommer och lyfter upp en.
Förlåt jag vet inte var bilden kommer ifrån.
Publicerad 19.02.2012 kl. 16:41